Poliklinka Beograd

Estetska hirurgija Bulevar Arsenija Čarnojevića 88, Beograd
Estetska hirurgija | Besplatni saveti

Za BESPLATNE Viber konsultacije sa našim NAJBOLJIM hirurgom pošaljite poruku na +381 65 202 77 77

Za BESPLATNE Viber konsultacije sa našim NAJBOLJIM hirurgom pošaljite poruku na:

Estetska hirurgija | Besplatni saveti+381 65 202 77 77

Zatezanje kože lica (face lifting)

Šta je to face lifting?

Face lifting ili zatezanje (podizanje) kože lica je hirurška procedura kojom se postiže mlađi izgled lica. Ovaj postupak utiče na smanjenje opuštenosti kože lica, bora u predelu obraza i duž ivice donje vilice, kao i na druge promene koje dolaze usled starenja.


Zašto se izvodi face lifting?

Face lifting se izvodi radi uklanjanja ili ublažavanja promena na licu koje dolaze kao rezultat starenja osobe. Promene koje se mogu korigovati putem face liftinga su: opušten izgled obraza, višak kože duž linije donje vilice, produbljene nazolabijalne bore koje se protežu sa svake strane nosa do uglova usana, opuštena koža i višak masti u vratu.


Kada je vreme za face lifting?

Prvi vidljivi znaci starenja koji podrazumevaju pojavu dubljih bora i opuštenost lica, javljaju se u proseku u četvrtoj deceniji života. To je i najčešći momenat kada ljudi posežu za često skupim preparatima koji, osim elastičnosti kože, ne daju zadovoljavajuće i trajne efekte u smislu ublažavanja i ispravljanja bora. Hirurško zatezanje lica (face lifting) preporučujemo kod osoba starijih od 45 godina.


Koliko face lifting podmlađuje?

Najveći broj pacijenata koji se opredeljuje za face lifting operaciju stariji su od 45 godina. U početku veliki broj žena i muškaraca pokušava da skupim kozmetičkim preparatima ublaži proces starenja. Međutim, ti preparati ne daju zadovoljavajuće i trajne efekte u smislu ublažavanja i ispravljanja bora. Znajući to, sve veći broj žena, ali i muškaraca, okreće se estetskoj hirurgiji koja daje očigledne i dugotrajne efekte. Dobro izvedena intervencija može da podmladi osobu i za čitavu deceniju.

Poliklinika “Beograd” poznata je po odličnim rezultatima u zatezanju (liftingu) lica. Kod nas možete obaviti zatezanje čeonog i srednjeg dela lica, kao i vrata. Zatezanje podrazumeva ispravljanje bora i podizanje opuštenog tkiva lica. Takođe, izuzetno nam je važno da pacijent ne dobije izveštačen, “začuđen” izraz lica.


Koliko traje face lifting?

Face lifting operacija obično traje dva do četiri sata, ali može potrajati i duže.


Kako da se pripremite za face lifting operaciju?

Pre nego što se definitivno opredelite za face lifting operaciju, potrebno je da razgovarate i da se konsultujete sa hirurgom specijalistom plastične hirurgije. Hirurg će prvo da napravi nekoliko fotografija lica iz različitih uglova, s fokusom na određene odlike lica. Neophodno je da prvo ispita struktura kostiju i oblik lica, raspored masnih naslaga i kvalitet kože kako bi se ustanovile najbolje opcije za face lifting. Nakon toga, saslušaće i vaše želje u pogledu toga šta želite da postignete ovom intervencijom.


Kako izgleda face lifting operacija?

Face lifting se može raditi u lokalnoj ili opštoj anesteziji. Podrazumeva podizanje (zatezanje) kože, tkiva i mišića ispod nje. Masti koje se nagomilaju u licu i vratu mogu biti oblikovane, uklonjene ili redistribuirane. Koža lica se nakon intervencije ponovo zašiva iznad novo-pozicioniranih kontura lica. Višak kože se uklanja, dok se nastale rane saniraju. Rezovi koji se prave zavise od tehnike koja se koristi za face lifting:

 • Tradicionalni rez za face lifting počinje u predelu slepoočnice uz samu liniju kose. Nastavlja se dole, oko prednje strane ušiju i završava se iza ušiju sa donje strane skalpa. Rez se može napraviti i ispod brade za poboljšanje izgleda vašeg vrata.
 • Ograničeni rez za face lifting je kraći rez, koji počinje u delu linije kose malo iznad uha. Ovaj rez ide oko prednjeg dela uha, ali se ne produžava na kraju do donje strane glave.
 • Rez za lifting vrata počinje ispod ušiju. Nastavlja se oko uha, ka donjem delu skalpa. Mali podrez se pravi ispod brade pacijenta.


Kakav izgleda oporavak nakon operacije?

Nakon operacije (u zavisnosti od metode koja je rađena) pacijent odlazi kući ili ostaje jednu noć na klinici. Zavoji se nose jedan do dva dana, konci se skidaju u periodu od 7 do 10 dana. Blagi otoci i podlivi brzo nestaju. Nakon 2 do 3 nedelje pacijent je potpuno oporavljen i vraća se svim redovnim aktivnostima. Prvih mesec dana nakon intervencije, izbegava se izlaganje suncu.


Postoje li rizici usled operacije?

Kao i svaka druga operacija, hirurška intervencija na licu može da izazove određene komplikacije. Komplikacije se uglavnom mogu rešiti uz odgovarajuću negu, lekove ili hiruršku korekciju. Dugotrajne ili trajne komplikacije su izuzetno retke.


Ožiljci nakon hirurškog zatezanja lica

Naši estetski hirurzi ovom delu posvećuju naročitu pažnju. Ožiljci koji ostaju nakon zatezanja kože lice i vrata moraju biti minimalni i neprimetni. Skrivaju se u prirodnim naborima kože, duž linija kose, kao i iza oba uha, i praktično nisu vidljivi.


Šta je potrebno raditi posle face lifting-a?

Prvih par dana nakon operacije:

 • glavu uvek držite uspravno
 • uzimajte lekove protiv bolova na preporuku lekara
 • stavljajte hldane obloge na lice.

Nakon face lifting-a možete doživeti:

 • blag do umeren bol
 • otoke (hematome)
 • sekret iz hirurških rezova
 • podlove
 • ukočenost lica.

Svi navedeni problemi bi trebalo da nestanu za nedelju dana.

Šta će se dešavati nakon operacije?

 • dan nakon operacije hirurg će verovatno naneti antibiotsku mast na rezove i staviti nove zavoje na lice.
 • dva do tri dana nakon operacije, možda ćete moći da pređete na nošenje elastičnih traka za lice sa običnih zavoja.
 • oko nedelju dana nakon operacije, lekar će vam ukloniti šavove i proceniti ranu.


Kako da ubrzate oporavak posle operacije?

Držite se sledećih uputstava najmanje tri nedelje će nakon operacije:

 • negujte ranu prema uputstvima dobijenim od lekara
 • ne dirajte kraste
 • ne koristite šampon i sapune dok vam lekar ne kaže da možete
 • ne nosite odežu koja se navlači preko glave
 • izbegavajte fizičke napore i sport
 • izbegavajte pokrete na i oko rezova
 • nemojte koristiti šminku
 • ne izlažite se suncu
 • nemojte ići na tretmane za kosu najmanje 6 nedelja od operacije


Rezultati face liftinga (zatezanja kože lica)

Face lifting će vam omogućava odlične rezultate u periodu od deset godina. Rezultati operacije ne traju večno. Usled starenja, koža lica počinje ponovo da se opušta i pada.


Cena face liftinga

Cena face lifting-a u zavisnosti od regije koja je obuhvaćena:

 • Čeoni lifting (+ podizanje obrva) – 1.900 €
 • Vertikalni lifting (operacija srednjeg lica) – 1.500 – 1.700 €
 • Full face lifting (celo srednje lice i vrat) – 4.500 €


Besplatne konsultacije sa hirurgom

Zakažite pregled ili besplatne konsultacije sa našim hirurgom na telefon: +381 65 202 77 77


Najčešća pitanja

Koje je odgovarajuće životno doba za face lifting?

Ne postoji određeno doba života koje bi se moglo smatrati idealnim za face lifting intervenciju zato što je proces starenja individualan. Imali smo iskustva sa pacijentima različitih životnih doba. Najbolji način da saznate da li ste spremni za ovaj tip intervencije jeste da dođete kod nas na konsultacije.

Koliko traju rezultati face lifting-a?

Rezultati face lifting intervencije najčešće traju bar desetak godina. Face lifting ne rešava problem prirodnog starenja. Da bi rezultati face liftinga trajali duže, potrebno je da vodite računa o zdravlju tela i kože, o unosu dovoljno tečnosti u telo, hidrataciji kože, zaštiti kože od sunca i o korišćenju kvalitetnih proizvoda za negu kože. Fizička aktivnost takođe utiče kožu lica i celokupno zdravlje organizma.

Da li ostaju ožiljci posle face lifting-a?

Face lifting se radi tako što se rezovi prave iza ušiju i duž linije kose, sa ciljem da ne budu primetni i da se lako mogu sakriti kosom.

Koji je najčešći period oporavka?

Većina pacijenata izgleda i oseća se dobro već posle dve nedelje. U svakom slučaju, ne preporučuje se fizički napor u trajanju od 4-6 nedelja posle face lifting intervencije.